Liesbeth van der Heide

Verbinding is een historische lijn in mijn leven. Mijn interesse in mensen, wat hen beweegt en verbindt in werk en leven loopt er als een rode draad doorheen. Als werving en selectie coördinator sprak ik vele mensen die op zoek waren naar een nieuwe baan. Later als leidinggevende en projectmanager in het hoger onderwijs daagde ik medewerkers uit te kijken naar hun aandeel in het grotere geheel: ‘Wat wil jij? Hoe wil jij bijdragen? Ben je gelukkig in het werk dat je doet?’ Om werkprocessen te kunnen stroomlijnen over afdelingen heen, vond ik het belangrijk om het grotere doel dat ons verbindt voor ogen te houden. Elke afdeling is een schakel van het geheel. Als je dat ziet en voelt, vloeit verbinding daar als vanzelf uit voort.

Op één van mijn ontdekkingstochten ontdekte ik de School voor Zijnsoriëntatie. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik ging mij verdiepen in Zijnsoriëntatie en was diep geraakt door deze visie. Ik voelde mij herkend in mijn ware aard die al puur, waarachtig en compleet is. Hier wilde ik meer van weten en ik besloot de driejarige Zijnstraining te volgen in 2010. Door meditatie en visualisatie oefeningen leerde ik te vertrouwen op wie ik al ben. Ik was vaak onderweg naar wie ik moest worden. In de verre toekomst. Door diepgaand psychologisch zelfonderzoek kwamen mijn gewoontepatronen en overtuigingen aan het licht. Ik zag dat ik mijn houvast ontleende aan mijn to-do lijstjes, mijn verantwoordelijkheidsgevoel, mijn perfectionisme en in mijn hoofd altijd onderweg was. Ik leerde present te zijn in het hier en nu waardoor ik meer en meer in contact kwam met mijn ware aard. Ik ervaarde dat vrijheid, heelheid, openheid en geluk niet afhangen van welke omstandigheden dan ook, maar inherent zijn aan wie ik ten diepste ben.

Ik kwam er steeds meer achter dat het mij hier om gaat: mijn ware aard als uitgangspunt te nemen voor mijn leven. Én vormgeven. Dat betekende dat ik ontslag nam omdat ik deze visie verder wilde uitdragen en mijn werk hiervan wilde maken. Ik startte met de driejarige Leraaropleiding Zijnsoriëntatie in 2014 en begon in 2015 mijn eigen praktijk. Ik wil de essentie van mensen raken in mijn werk. Ik wil mensen wakker kussen en begeleiden die ook vanuit hun open, vrije, liefdevolle aard hun leven willen vormgeven. En vanuit daar te zien wat je wilt en verlangt. Met een helder, warm hart en hoofd én stevige benen op de grond.

Ik leerde dat verlichting hetzelfde is als mijn ware aard. Verlichting is niet iets wat je kunt maken of bereiken. Je kunt het alleen ont-dekken en herinneren. Je bént het al. Dat is enorm vreugdevol en ontspant direct. Het ontslaat mij telkens weer van op weg gaan en te denken dat geluk dáár te vinden is. Zijnsoriëntatie brengt mij elke keer opnieuw thuis, in wie ik altijd al ben: liefdevol, helder, stralend en puur.